Vídeo: Intel·ligència artificial per a la gestió de la cadena de subministrament i la direcció d’operacions

Laia Ferrer, Marc Juanpera, Bruno Domenech i Amaia Lusa presenten el grup de recerca en Disseny i Optimització de Processos i Serveis (DOPS) de la Universitat Politècnica de Catalunya.

DOPS és un grup de recerca consolidat que s’especialitza en la resolució de problemes de disseny i optimització de processos i serveis en tot tipus d’organitzacions. L’objectiu del grup és desenvolupar recerca per contribuir a la millora de l’eficiència i la sostenibilitat de les organitzacions i les seves cadenes de subministrament, aprofitant les tecnologies pròpies de la indústria 4.0.

DOPS centra la seva recerca en models d’optimització i eines de suport a la presa de decisions pròpies de la intel·ligència artificial pel disseny de la cadena d’aprovisionament i la direcció d’operacions. Els criteris que guien l’optimització inclouen els costos, l’eficiència de les línies, la qualitat del servei i l’impacte social i ambiental.

DOPS ha participat en nombrosos projectes de recerca i convenis amb empreses i organitzacions de diferents sectors com són la logística urbana, la indústria de l’automoció, les energies renovables, l’alimentació, l’oci i la salut. En cada cas, s’han desenvolupat eines de disseny, planificació i programació de la producció considerant previsions de demanda imprecises, productes peribles, temps de preparació que depenen de la seqüència de fabricació i recursos compartits entre línies de producció.

Gràcies a la recerca, els membres de DOPS es mantenen al dia per tal d’aplicar les tècniques més punteres en els projectes en què prenen part, oferint solucions eficients i compromeses amb la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social.